8 PROPOZYCJI ŚNIADAŃ NA JESIENNE PORANKI
Dzisiaj przygotowałam dla Was propozycje śniadaniowe. Takie, które rozgrzeją w jesienno-zimowe poranki, postawią na nogi i przede wszystkim dostarczą masy niezbędnych składników. Śniadanie to moje ulubione danie dnia! I nie ma znaczenia, czy zaczynam pracę o 6:00 czy 10:00, zawsze mam na nie czas i lubię je celebrować.
Śniadania te będą z prostych produktów, z wykorzystaniem sezonowych warzyw czy owoców. Poza tym skupiłam się na tym, by były to składniki rozgrzewające. Ja sama jestem ciepłolubna i rzeczywiście zimą jest mi dużo ciężej wstać z łóżka niż latem. Dlatego też lubię sprawiać sobie przyjemność śniadaniem, wtedy wstaje się łatwiej.
Jestem zwolennikiem śniadań białkowo-tłuszczowych, bo te na dłużej nasycają organizm, dostarczają niezbędnych składników. Natomiast wśród tych 8 propozycji znajdziesz zarówno śniadania węglowodanowe jak i białkowo-tłuszczowe.
1. OMLET MARCHEWKOWY
Omlet na śniadanie to świetne rozwiązanie, zwłaszcza wtedy, kiedy potrzebujesz je zabrać na wynos. Można spokojnie poporcjować, włożyć do pudełka i jeść na ziomno lub ciepło. Marchewka jako warzywo korzenne jest rozgrzewająca i jeśli masz możliwość wykorzystywać ją do placków, owsianek, omletów, zjeść pieczoną, śmiało! To jest jej czas.
- 2 jajka
- 1-2 marchewki
- 1 łyżka mąki ryżowej
- kilka plastrów sera koziego lub ricotty
- przyprawy, świeże zioła
2. PIKANTNA JAJECZNICA
Kolejna propozycja śniadania białkowo-tłuszczowego. Ta jajecznica to zupełne odkrycie dla moich kubków smakowych. Można do niej podać pełnoziarniste pieczywo na zakwasie.
- 2-3 jajka
- odrobina masła
- 1/4 szalotki
- odrobina startego świeżego imbiru
- szczypta mielonego kardamonu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka passaty pomidorowej
- 2 pomidorki suszone
- posiekana natka pietruszki
Szalotkę obierz i pokrój. Na patelni rozpuść masło, krótko podsmaż szalotkę. Dodaj kumin, imbir. Smaż, aż szalotka zmięknie. Dodaj kardamon, kurkumę i passatę pomidorową. Posól do smaku. Dodaj jajka i cały czas mieszając doprowadź jajecznicę do odpowiedniej konsystencji. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
3. JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
To jest przepis, kiedy nie masz czasu. Przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilkę, a w trakcie zapiekania jajek Ty już możesz szykować się do wyjścia.
- 3 jajka
- 3 plastry szynki dojrzewającej
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chili
4. PASTA SŁONECZNIKOWO-POMIDOROWA
Lubisz pasty? Ja bardzo. Zaczynając od tej najbardziej tradycyjnej jajecznej, kończąc na różnego rodzaju hummusach, pastach rybnych czy mięsnych. Tym razem mam dla Ciebie smakowitą i bardzo aromatyczną pastę słonecznikowo-pomidorową. Z czym ją podawać? Możesz z warzywami takimi jak marchew, seler naciowy lub z pieczywem pełnoziarnistym na zakwasie.
- 100g ziaren słonecznika
- 5 suszonych pomidorków
- olej z pomidorów
- cebula
- natka pietruszki do smaku
- przyprawy do smaku
5. SZAKSZUKA Z JARMUŻEM
Uwielbiam szakszukę. Najczęściej tę z pomidorami, passatą pomidorową, oj tak! Ale czasem lubię zaszaleć. Jestem przekonana, że ta wersja przypadnie Ci do gustu.
- 2 szklanki jarmużu
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
- garść fasolki szparagowej
- garść brokuła
- tymianek, oregano, płatki chilli, sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy jarmuż. Smażymy chwilę, następnie dodajemy warzywa, przyprawy. Smażymy parę minut, następnie dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, wbijamy jajka. Smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Podajemy posypane nasionami słonecznika.
6. MARCHEWKOWA OWSIANKA
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 3/4 szklanki puree marchewkowego
7. PLACUSZKI BANANOWE
O tak, to jedne z moich ulubionych. Najczęściej robię je w weekendy, kiedy mam więcej czasu od rana. Można podawać z jogurtem naturalnym.
- 2 banany
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- olej rzepakowy do smażenia
Banany rozgnieść widelcem. Jajka roztrzepać z mąką i sodą. Połączyć masę jajeczną z bananami. Placuszki smażyć na średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Smacznego!
8. OWSIANKA Z PIECZONYM GREJFRUTEM
Takie śniadania nazywam królewskimi. Pięknie wyglądają i naprawdę pobudzają kubki smakowe.
- czerwony grejfrut
- 1 łyżka cukru kokosowego
- cynamon do smaku
- szklanka mleka roślinnego
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- garść orzechów włoskich