Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

8 PROPOZYCJI ŚNIADAŃ NA JESIENNE PORANKI

Dzisiaj przygotowałam dla Was propozycje śniadaniowe. Takie, które rozgrzeją w jesienno-zimowe poranki, postawią na nogi i przede wszystkim dostarczą masy niezbędnych składników. Śniadanie to moje ulubione danie dnia! I nie ma znaczenia, czy zaczynam pracę o 6:00 czy 10:00, zawsze mam na nie czas i lubię je celebrować. 

Śniadania te będą z prostych produktów, z wykorzystaniem sezonowych warzyw czy owoców. Poza tym skupiłam się na tym, by były to składniki rozgrzewające. Ja sama jestem ciepłolubna i rzeczywiście zimą jest mi dużo ciężej wstać z łóżka niż latem. Dlatego też lubię sprawiać sobie przyjemność śniadaniem, wtedy wstaje się łatwiej.

Jestem zwolennikiem śniadań białkowo-tłuszczowych, bo te na dłużej nasycają organizm, dostarczają niezbędnych składników. Natomiast wśród tych 8 propozycji znajdziesz zarówno śniadania węglowodanowe jak i białkowo-tłuszczowe. 

1. OMLET MARCHEWKOWY

Omlet na śniadanie to świetne rozwiązanie, zwłaszcza wtedy, kiedy potrzebujesz je zabrać na wynos. Można spokojnie poporcjować, włożyć do pudełka i jeść na ziomno lub ciepło. Marchewka jako warzywo korzenne jest rozgrzewająca i jeśli masz możliwość wykorzystywać ją do placków, owsianek, omletów, zjeść pieczoną, śmiało! To jest jej czas. 

  • 2 jajka
  • 1-2 marchewki
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • kilka plastrów sera koziego lub ricotty
  • przyprawy, świeże zioła
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Marchewkę zatrzeć na większych oczkach. Startą marchewkę dodajemy do ubitego białka wraz z żółtkami, dodajemy zioła i przyprawy. Delikatnie mieszamy. 
Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu rzepakowego lub bez. Wylać masę na patelnię i zostawić do zarumienienia. Przełożyć omlet na drugą stronę, można z pomocą talerza. Na upieczony omlet pokroić kozi ser lub ricottę. Na wierzch można wyłożyć roszponkę lub rukolę. 

2. PIKANTNA JAJECZNICA

Kolejna propozycja śniadania białkowo-tłuszczowego. Ta jajecznica to zupełne odkrycie dla moich kubków smakowych. Można do niej podać pełnoziarniste pieczywo na zakwasie. 

  • 2-3 jajka
  • odrobina masła
  • 1/4 szalotki
  • odrobina startego świeżego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka passaty pomidorowej
  • 2 pomidorki suszone
  • posiekana natka pietruszki

Szalotkę obierz i pokrój. Na patelni rozpuść masło, krótko podsmaż szalotkę. Dodaj kumin, imbir. Smaż, aż szalotka zmięknie. Dodaj kardamon, kurkumę i passatę pomidorową. Posól do smaku. Dodaj jajka i cały czas mieszając doprowadź jajecznicę do odpowiedniej konsystencji. Podawać z posiekaną natką pietruszki. 

3. JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

To jest przepis, kiedy nie masz czasu. Przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilkę, a w trakcie zapiekania jajek Ty już możesz szykować się do wyjścia. 

  • 3 jajka
  • 3 plastry szynki dojrzewającej
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chili
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papierem do pieczenia. Foremki wykładamy plastrami szynki, formujemy je tak, by utworzyły koszyczki. Do każdego wbijamy jajka, posypujemy przyprawami. Tak naprawdę od Ciebie zależy, co tam jeszcze się znajdzie. Możesz wkroić też warzywa. 
Pieczemy przez 15-20 minut.

4. PASTA SŁONECZNIKOWO-POMIDOROWA

Lubisz pasty? Ja bardzo. Zaczynając od tej najbardziej tradycyjnej jajecznej, kończąc na różnego rodzaju hummusach, pastach rybnych czy mięsnych. Tym razem mam dla Ciebie smakowitą i bardzo aromatyczną pastę słonecznikowo-pomidorową. Z czym ją podawać? Możesz z warzywami takimi jak marchew, seler naciowy lub z pieczywem pełnoziarnistym na zakwasie. 

  • 100g ziaren słonecznika
  • 5 suszonych pomidorków
  • olej z pomidorów
  • cebula
  • natka pietruszki do smaku
  • przyprawy do smaku
Słonecznik zalewamy wodą i zostawiamy na noc. 
Następnego dnia rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę. Słonecznik odcedzamy i umieszczamy w blenderze z resztą składników. Miksujemy na gładką masę.

5. SZAKSZUKA Z JARMUŻEM

Uwielbiam szakszukę. Najczęściej tę z pomidorami, passatą pomidorową, oj tak! Ale czasem lubię zaszaleć. Jestem przekonana, że ta wersja przypadnie Ci do gustu. 

  • 2 szklanki jarmużu
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • garść fasolki szparagowej
  • garść brokuła
  • tymianek, oregano, płatki chilli, sól, pieprz

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy jarmuż. Smażymy chwilę, następnie dodajemy warzywa, przyprawy. Smażymy parę minut, następnie dusimy pod przykryciem.  Kiedy warzywa zmiękną, wbijamy jajka. Smażymy tak długo, aż jajka się zetną. Podajemy posypane nasionami słonecznika.

6. MARCHEWKOWA OWSIANKA

W tygodniu większość moich śniadań jest białkowo-tłuszczowych, ale przychodzi taki moment, kiedy po prostu chce mi się wersji „na słodko”. Wtedy najczęściej przygotowuję owsiankę lub jakieś ekstra placuszki. 
Ta owsianka jest mocno rozgrzewająca. Będziesz potrzebowała do niej puree marchewkowego, które polecam przygotować już wcześniej. 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3/4 szklanki puree marchewkowego
Puree marchewkowe to upieczona i zblendowana marchewka. 
Wszystkie składniki oprócz puree marchewkowego włożyć do rondelka i gotować przez 58 minut na małym ogniu. Kiedy płatki będą miękkie, dołożyć puree marchewkowe i mieszając gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać z orzechami na wierzchu. 

7. PLACUSZKI BANANOWE

O tak, to jedne z moich ulubionych. Najczęściej robię je w weekendy, kiedy mam więcej czasu od rana. Można podawać z jogurtem naturalnym. 

  • 2 banany
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • olej rzepakowy do smażenia

Banany rozgnieść widelcem. Jajka roztrzepać z mąką i sodą. Połączyć masę jajeczną z bananami. Placuszki smażyć na średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Smacznego!

8. OWSIANKA Z PIECZONYM GREJFRUTEM

Takie śniadania nazywam królewskimi. Pięknie wyglądają i naprawdę pobudzają kubki smakowe.

  • czerwony grejfrut
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • cynamon do smaku
  • szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • garść orzechów włoskich
Dokładnie umytego i osuszonego grejfruta przekrawamy na pół. Połówki od strony miąższu posypujemy cukrem i cynamonem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilka minut, aż cukier się skarmelizuje.
W tym czasie zagotowujemy mleko ze szczyptą soli, miodem. Dodajemy płatki owsiane. Gotujemy, aż płatki zmiękną. 
Na gotowej owsiance układamy pokrojonego pieczonego grejfruta. Posypujemy orzechami i gotowe.

Zapraszam Cię

Mam nadzieję, że moje propozycje sprawią Ci przyjemność z przygotowywania i oczywiście spożywania jesienno-zimowych śniadań. Odczaruj ten posiłek ze swoimi bliskimi. Zapraszam Cię też do zakupu mojego ebook’a z fit śniadaniami w 15 minut. Przyda się na pewno:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*
*